Nederlandse versie
Version française
sfeerbeeld van Congo
spacer

Project: ziekenhuis Bondeko

groter lettertype standaard lettertype kleiner lettertype pagina afdrukken
Voorgevel ziekenhuis BondekoHet Bondeko ziekenhuis in Kinshasa werd opgericht in 1989 om te voldoen aan de medische noden van armeren van deze stad, waarvan er veel uitgesloten werden van de (dure) medische verzorging. Het groeide uit tot een van de grootste ziekenhuizen van de miljoenenstad Kinshasa.

Het ziekenhuis wordt volledig autonoom gerund door plaatselijke dokters (pater du Vernay is er wel nog aanwezig) zodat de continuïteit verzekerd is en men het ziekenhuis in eigen beheer heeft. Iedereen van het personeel werkt er uit ideologische overwegingen voor een minimumloon om zodoende goedkope zorg te kunnen verlenen aan de vele mensen van Kinshasa.

Gewonde manIn “Clinique Bondeko” worden de patiënten eerst verzorgd, pas na de behandeling komt het financiële luik aan bod. Indien patiënten hun rekening niet kunnen betalen – ook al is de verzorging stukken goedkoper dan elders – doktert de sociale dienst alternatieve manieren van betaling uit.
In bijzondere bijzondere gevallen beslist de sociale dienst om de schuld kwijt te schelden (via een ondersteuningsfonds van het “Centre Bondeko”). Dit verschilt sterk van de werking van vele andere ziekenhuizen in de D.R. Congo, waar men volgens het model “eerst betalen, dan verzorgen” werkt, en de kwaliteit – zeker bij staatsziekenhuizen – vaak te wensen overlaat. Zo komt eerst de zorg aan bod vóór de financiën, hetgeen de drempel naar verzorging veel lager maakt en het algemeen welzijn bevordert wordt.

Moeder met kindIn de wijde omstreken van Kinshasa, door arm en rijk, staat het ziekenhuis uit de Limité-wijk bekend voor zijn optimale verzorging. Met de steun van diverse landen is men erin geslaagd een infrastructuur neer te poten voor 300 ziekenhuisbedden, verspreid over verschillende paviljoenen.
Men beschikt over een uitgebreid gamma van (meestal mindere goede tweedehands Europese) apparatuur waarmee men ondanks alles erin slaagt om de bewoners van Kinshasa te helpen. Ondertussen is het ziekenhuis gekend voor zijn goede verzorging en hygiëne, dankzij de ongelofelijke inzet en het doorzettingsvermogen van het personeel.

Momenteel slaagt men erin om zelf de werkingskosten (lonen, elektriciteit, water, ...) te financiëren met wat men ontvangt van de patiënten.

Desondanks kampt men toch nog steeds met een waslijst van noden. Zo zijn er diverse medische apparaten – bij ons als alledaags beschouwd – die men daar moeilijker kan aanschaffen zonder de werking van het ziekenhuis niet te hypothekeren. Een scanner, labo-materiaal, medicatie, informatica-materiaal, ... zijn allen nodig om zo een nog betere zorg te kunnen aanbieden.
spacer
  © 2017 vzw Bino na Biso steun onze projecten: 979-2280030-50 info@binonabiso.be