Nederlandse versie
Version française
sfeerbeeld van Congo
spacer

Project: school e op het platteland (plateau de Bateke)

groter lettertype standaard lettertype kleiner lettertype pagina afdrukken

School Bondeko

Actualiteit rond het school project in Munko (November 2009)

Mede dankzij jullie hebben wij een eerste gebouw van drie klaslokalen kunnen bouwen voor de school in Munko. De constructie werd gebouwd met degelijke bouwmaterialen: Het is een solide structuur, die vele jaren mee kan. Dit is mede tot stand gekomen dankzij uw steun, het benefiet in september 2008, dankzij de Rotary Club van Brugge West en de gemeente Oostkamp! Dank U!

Het eerste gebouw is zo goed als klaar: er resten nog de ramen en deuren, afwerking en de meubels.

    

Jammer genoeg is het tweede gebouw, dat uit een lemenconstructie bestaat, waarvan we eerst gedacht hadden het te renoveren, door een storm verwoest. Wij zijn genoodzaakt om dus ook een volledig nieuw tweede gebouw te bouwen.  

Vandaar onze oproep om ons nogmaals te steunen. Wij hopen om samen met jullie zo snel mogelijk dit gebouw te kunnen afwerken en aan het tweede te beginnen: omdat deze kinderen op het platteland eveneens recht hebben op goed onderwijs en de basisinfrastructuur die daarvoor nodig is!

Check de 'Hoe kan U helpen pagina', voor meer informatie omtrent hoe u ons kan steunen.

Historiek

De vzw Bondeko ya Sika is sinds 1997 actief op het plateau de Bateke op zo’n 120 km van Kinshasa. Hun eerste bekommernis was echter de landbouw maar op vraag van de lokale bevolking zijn ze zich eveneens gaan interesseren voor andere noden van de bevolking. In 2000 hebben ze daarom een school opgericht. Voor het bestaan van deze school legden de kinderen van Munko elke dag een afstand af van 14 km heen en 14 km terug naar de dichtstbijzijnde school. De school begon zijn activiteiten zonder enige structuren, onder de bomen, nadien ontstond een stokkenconstructie. Later, met hulp en op vraag van de lokale bevolking werd een gebouw met 3 klaslokalen gebouwd in lokale lemen bouwstenen.

Desondanks de slechte omstandigheden van het schoolgebouw zijn de leerkrachten goed gevormd en volgen ze elk jaar een specifieke vorming in Kinshasa samen met enkele andere scholen.

 Zoals hierboven beschreven studeeren de kinderen in erg slechte leercondities. Bij de minste regeldruppel zijn de leerkrachten in het gebouw uit stokken genoodzaakt de lessen te stoppen daar er geen enkele bescherming tegen de regen aanwezig is, dergelijke zaken belemmeren het leerproces.

Enkele foto's van de school toen:

het eerste - te renoveren - lemen gebouw

het tweede stokken gebouw

In de klaslokalen

 

spacer
  © 2017 vzw Bino na Biso steun onze projecten: 979-2280030-50 info@binonabiso.be