Nederlandse versie
Version française
sfeerbeeld van Congo
spacer

Nieuws

groter lettertype standaard lettertype kleiner lettertype pagina afdrukken

 

Ruwbouw klaar eerste school gebouw (10 november 2009)

Eerst het goede nieuws: De ruwbouw van het eerste schoolgebouw is klaar! Dank je aan iedereen die dit initiatief steunde! Ik denk ondermeer aan de vrijwilligers die hielpen met de verkoop, de verenigingen waarin er lezingen georganiseerd werden, de vrijwilligers die meehielpen aan de Spaghetti avond in Hertsberge en de gemeente Oostkamp. We zijn echter wel nog op zoek naar middelen voor de inrichting ervan.

Enkele foto's:

Voor meer informatie: zie de projectpagina van de school.

Nu nog het slechte nieuws: het tweede lemengebouw dat oorspronkelijk gerenoveerd ging worden, is door een hevige storm volledig verwoest. Wij hopen dus, voor de afwerking van het eerste, en de bouw van het tweede nogmaals op u massale steun! Waarom dit steunen? Om ook deze kinderen op het platteland recht te geven op kwaliteitsvol onderwijs in de nodige basisinfrastructuur!

 

Eerste steenlegging school Munko: platteland Plateau de Batek (september 2009)

Met even vertraging is het dan toch zo ver: de eerste steenlegging, met lokale dorpsverantwoordelijke is een feit! De school krijgt weldra een degelijk gebouw: Mede dankzij Uw steun! Dit project kan gerealiseerd worden via de verkoop, het spaghettifeest in Hertsberge, de lezingen (onder andere Rotary Brugge West) en de gemeente Oostkamp.

Bino na Biso op de Eerlijke Handelsmarkt in Gent op het Sint-Baafsplein 5 - 6 december 2008

foto van de eerlijke handelsmarkt:

(c) Merel Baarsma, De Gentenaar

 

 

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 december vindt in Gent op het Sint-Baafsplein de eerlijke handels-(kerst)markt plaats, met meer dan 40 standhouders uit Gent en daarbuiten... allen daarheen!

 

 

Laat je rijden door de taxifiets vanaf Lange Munt of Veldstraat!

Op zaterdag tussen 15u. en 16u. aanwezigheid van de bio Sinterklaas en kinderkoortje.

 

 

Bino na Biso Congo-avond 12 september (september 2008)

Wij wensen iedereen te bedanken die heeft meegewerkt aan deze avond, het was een schitterend resultaat! Hier zijn reeds enkele kiekjes beschikbaar, de rest volgt later!

 

Bino na Biso benefiet vrijdagavond 12 september in Hertsberge! allen daarheen!

De vzw Bino na Biso nodigt (samen met de Hertsbergse verenigingen) iedereen uit om op vrijdagavond 12 september om 20u naar onze supertoffe Congolese-Avond te komen in Hertsberge (dichtbij Brugge).
Wij organiseren een spaghetti-avond met Congolese animatie, (Afrikaanse) kinderanimatie, een dansfeest en nog veel meer! Kortom... een leuke avond ... én daarenboven ... voor het goede doel!

De winst van het feest gaat naar de bouw van een school op het platteland in Congo (meer info bij "onze projecten").

De kaarten kosten 9 euro voor een volwassene en 6 euro voor een -12-jarige, aperitief en spaghetti inbegrepen! Om kaarten te bestellen kunt u terecht bij de plaatselijke verenigingen in Hertsberge of vult u het contactformulier op deze website in!

 

Bibliotheek Bino na Biso (mei 2008)

Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Oostkamp, het Lyceum Hemelsdaele en het steunfeest van de familie Deroose werd op 16 mei de Bibliotheek Bino na Biso ingewijd in Kinshasa (klik hier voor de foto's van de opening). Daarmee is het project echter nog niet af, we zijn ginds gestart met de boeken die al voor handen waren en met een aanvulling uit het (beperkte) lokale aanbod (samen maakt dit net geen 2000 werken), maar heel wat boeken moeten nog worden aangeschaft, geinventariseerd en worden opgestuurd vanuit België. Ondertussen is de bibliotheek wel al operationeel, maar er is nog heel wat werk!

De Bibliotheek heeft een groot aantal romans voor kinderen, jeugd en volwassenen en zal vooral worden aangevuld met belangrijke werken uit de literatuur en een grote nonfictie afdeling. De consultatie van boeken in de bibliotheek is volledig gratis, een uitzondering in Kinshasa. Er is geen mogelijkheid tot uitlening maar men kan wel ter plaatse kopiëren. Er zijn eveneens enkele computers voor handen die later vooral zullen gebruikt worden voor de consultatie van de cd-roms en dvd-roms.

Klik hier voor de foto's van de opening van de bibliotheek.

Gift van het Belgische leger (01-09-2007)

Op één september 2007 zijn wij allerhande grootkeukenmateriaal gaan ophalen van het Belgisch leger. Dit werd ons geschonken voor het nieuwe centrum voor straatkinderen. Het betreft nieuw materiaal, zoals schuimspanen, pollepels, vergieten en heel veel kookketels (ongeveer 25 liter). Waarvoor dank!Inwijding nieuw sociaal centrum (17-07-2007)

In juni 2007 werd in Kinshasa het nieuwe centrum voor straatkinderen officieel geopend. Bino na Biso heeft hier toe bijgedragen voornamelijk door te voorzien in de nodige middelen voor de aanschaf van het nieuwe meubilair. Een grote metalenlockerkast (met 50 lockers)werd aangeschaft in BelgiŽ (firma Marnix) en verscheept naar Congo (zie foto).


Verder werd een bedrag overgemaakt naar Bondeko waarmee het andere materiaal en meubilair werd gekocht (matrassen, gordijnen, beddegoed, metalen rekken, service (glazen, borden, bestek, potten, pannen), tafels, stoelen, tafellakens enzovoort.
Hieronder vindt u enkele foto's van de inwijding.Brief van een tevreden leerling (17-07-2007)

Bondeko ontving een brief van een leerling die gedurende drie jaar de verkorte basisopleiding volgde (een opleiding die de kans geeft aan jongeren die niet tijdig naar de basisschool konden, hun lagere schooldiploma af te werken in drie jaar tijd). Dergelijke brieven wakkeren zowel het enthousiasme van Bondeko in Congo aan als van Bino na Biso in BelgiŽ. Hopelijk bent u even ontroerd als ons!


vertaling: "Meneer de meester Felix, Goededag. Ik heb de eer jullie een felicitatiebrief te schrijven. Ik feliciteer jullie voor alles wat jullie mij hebben geleerd, kennis en wijsheid. Ik kan nu rekenen, lezen en schrijven... Ik feliciteer de overleden PŤre Arthur en Marie-Louise Kapaya, want het zijn zij die dit initiatief - het centrum voor het inhalen van schoolachterstand - hebben opgericht. Dankzij hen weet ik wat er gebeurt op de wereld. Jullie zijn de bron van mijn leven. Doorheen dit kanaal heb ik een manier van leven geleerd met vrienden, vreemden en familieleden. Ik bedank jullie heel erg want zonder jullie zou het voor de kinderen heel wat minder zijn. Mijn belangrijkste zorg nu is mijn studies verder te zetten. Beste leerkrachten, hoogachtend. Jullie leerling Katombe-Kole."

spacer
  © 2017 vzw Bino na Biso steun onze projecten: 979-2280030-50 info@binonabiso.be